Ankara Ortodonti Tedavisi ve Fiyatları

Ankara İmplant, Ankara İmplant Fiyatları, Ankara İmplant Tavsiye, Ankara İmplant Merkezi, Ankara İmplant Yapan Hastaneler, Ankara İmplant Ücretleri, Ankarada İmplant Yapan Doktorlar, Ankara İmplant Yapan Yerler, Ankara İmplant Diş Fiyatları, Ankara Diş İmplant, Ankara İmplant Tedavisi, İmplant Fiyatları 2023 Ankara, İmplant Fiyatları 2023 Ankara

Ortodonti; tıpkı pedodonti veya endodonti gibi diş hekimliğinin alt dallarından biridir. Özellikle uzmanlaştığı alan ise özel olarak dişlerin dizilişinde gözlemlenen yapısal pozisyon bozuklukları ve buna ek olarak görülebilen çene yapısındaki deformasyonlardır. Yani ortodonti; konum bozukluğuna sahip dişlerin ve çenenin tespit edilmesi, erken dönemde önlenmesi veya durdurulması, ileri dönemde ise iyileştirilmesini kapsar. Toplumda sıklıkla diş teli tedavisi olarak ta kullanılır.

Ortodonti ne demek diye soracak olursanız eğer; eski Yunancadaki orthos (düz, düzeltmek) ve odont (diş) kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş yabancı kökenli bir sözcüktür. Aslında tanımı, alanın amacını da net bir şekilde açıklamaktadır. Asıl gaye yüzün genel görünümü de etkileyebilen dişler başta olmak üzere alt ve orta yüz bölgesine yapılan her türlü müdahaledir.

Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

Ortodontik anlamda en sık rastlanan problemler dişlerin konum bozukluğuna sahip olması sonucu bazen çenenin ve dolaylı olarak bütün yüzün duruşunda istenmeyen değişiklikler yaşanmasıdır. Ortodontik tedavi, yalnızca ortodonti alanında uzmanlık yapmış diş hekimlerinin muayene ve planlaması sonrası gerçekleştirilir. Dişlerin yanlış dizilimi sonucunda dişlerde ve birbirleri ile ilişkilerinde 6 temel bozukluk gözlenir. Bunlar:

Ortodontik bozukluk çeşitleri nelerdir?

  • Ortodonti TedavisiOverbite: Üst dişlerin alt dişleri normalden daha fazla örtmesidir. Bu bozuklukla birlikte üst dişler altlara göre daha önde de konumlanabilmektedir. Ortodontik tedavi ile düzeltilmesi mümkündür.
  • Underbite: Alt dişlerin üst dişlere oranla daha önde olması durumudur. Alt dudağın üst dudağın önüne geçmesine sebep olabilir. Ortodontik tedavi (diş teli) ile düzeltilmesi mümkündür.
  • Crossbite: Alt ve üst dişler arasında ters kapanış görülmesidir. Ortodontik tedavi ile düzeltilmesi mümkündür.
  • Openbite: Arka dişlerin kapanmak üzere birbirine değdiği durumda dahi ön dişler birbirine değmemesi ve dişlerin arasının aralık kalması durumudur. Ortodontik tedavi (diş teli) ile düzeltilmesi mümkündür.
  • Boşluklar: Genetik sebeplerle veya dış etkenlerle kaybedilen dişlerin arasında boşluklar oluşması durumudur. Ortodonti tedavi (diş teli) veya protez diş ile düzeltilmesi mümkündür.
  • Çapraşıklık: Bir çenede veya her ikisinde birden, dişlerin sağlıklı bir biçimde çıkması için yeterli yerin olmaması ve oluşan sıkışıklığın dizilim bozukluğuna yol açması durumudur. Ortodontik tedavi ile düzeltilmesi mümkündür.
  • Tüm bunların dışında kazalar, yaralanmalar ve fiziksel travmalar gibi hastanın diş ve çene yapısında deformasyonlar meydana getiren durumlar sonucunda oluşan komplikasyonlar da yine ortodonti tedavi yöntemleri ile gerekli durumlarda ortodontik apareyler ile çözülebilmektedir.

Ortodonti Tedavi Çeşitleri

Söz konusu diş teli olduğu zaman hastaların aklına ilk gelen konulardan biri diş teli fiyatları olsa da aslında ilk aşamada dikkat edilmesi gerekilen konu, mevcut problem ve kullanılacak tedavi yöntemi olmalıdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan 4 tip Ortodonti tedavi yöntemi bulunmaktadır. İşlem sırasında kullanılacak olan teller; hastanın sahip olduğu yapısal bozukluğa veya bazı noktalarda hastaların beklentisine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Ortodonti Tedavi Nedir?

Metal Diş Teli (Metal Braketler)

En eski, en dayanıklı ve en çok kullanılan diş teli türüdür. Hem çene hem de dişlerin yapısı göz önünde bulundurulduktan sonra diş hekimi tarafından dişin iç veya dış yüzeyine yerleştirilmesi mümkündür. Her ne kadar olarak hoş bir görüntü vadetmese de her probleme uygun olan tedavi yöntemidir. Ayrıca diş teli fiyatları 2024 yılı baz alındığında çoğu zaman en ekonomik ortodonti yöntemi olarak bilinmektedir. Bozukluğun derecesine göre 6 ay ile 2 yıl arasında bir sürede iyileşme sağlanır.

Şeffaf Diş Teli (Porselen Braketler)

Şeffaf diş teli ile metal diş teli arasında tedavi sonucu açısından belirgin bir fark bulunmamaktadır. Şeffaf diş telleri porselen bazlı bir materyalden üretildiği için çok daha ve diş yapısı gibi doğal görünür. Ancak metal diş teli kadar dayanıklı olmayacağı için daha dikkatli kullanılması gerekmektedir. Bu sebeple özellikle çocuklara uygun olmayabilir.

Lingual Diş Teli (Lingual Braketler)

Diş telinin en büyük eksisi olan rahatsız edici görünüşü ortadan kaldırmak için geliştirilen lingual diş telleri; dişin görünen dış yüzeyi yerine görünmeyen iç yüzeyine yerleştirilir. Metal veya şeffaf(porselen) diş tellerine benzer durumlarda kullanılabilmektedir. Tedavi fiyatları açısından kıyaslandığı zaman ise metal diş teli veya şeffaf(porselen) diş teline göre daha yüksek maliyetleri içerebilmektedir.

Şeffaf Plak – Şeffaf Diş Plağı

“Görünmez” anlamına gelen “Invisible” ve “düzeltici” anlamına gelen “aligner” kelimelerinin birleşiminden meydana gelen Invisalign olarak da bilinen bu yönteme, kısmen daha hafif diş ve çene bozukluklarının olduğu ortodontik bozukluklar durumunda sıkça başvurulur. Şeffaf diş plağı uygulamasında diğerlerinin aksine braketler ve teller yoktur. Hasta, halihazırda var olan diş yapısı ve ulaşılmak istenen düzeltme için özel 3D ölçümlere tabi tutulur. Yapılan ölçümlerin sonuçları göz önünde bulundurularak hastaya özel şeffaf plak (Invisalign) hazırlanır.

Şeffaf Plak Ne Nasıl Kullanılır?

Hasta herhangi bir şekilde ağzına veya dişlerine bağlı olmayan bu plağı gündüz ve gece boyunca günde ortalama 22 saat takar. Standart diş tellerinden en temele farklarından biri ise; hasta diş fırçalama, yemek yeme gibi etkinlikler için şeffaf diş plağını hiçbir alete ihtiyaç duymadan kendi kendine çıkartıp, gerekli işlemler tamamlandıktan sonra rahatlıkla tekrar takabilir. Adı üzerinde şeffaf olduğu için açıdan hastayı zor durumda bırakmaz. Ayrıca plak ağızdan çıkarıldığı durumlarda kuvvet ve ağrı ortadan kalmaktadır.

Şeffaf plak tedavisi tek bir plakla tamamlanabileceği gibi, tedavinin süresi ve dişlerin yapısal bozukluğu göz önünde bulundurularak aralıklarla değiştirilen birden fazla plak kullanımı da mümkündür.

Şeffaf Plak Fiyatları

Sunduğu onlarca rahatlığa rağmen şeffaf plak fiyatları, diş teli fiyatlarına kıyasla çok da yüksek sayılmayacak düzeyde denebilir. Tedavi ücreti diğer tedavilerde olduğu gibi, hastanın sahip olduğu problemin şiddetine, kullanılan malzemenin kalitesine, tedavi süresine veya hastanın beklentilerine göre şekillenmektedir.

Ortodontik Tedavi Ne Demek?

Ülkemizde ortodonti alanıyla özdeşleşen en temel araç diş telidir. Diş teli, dişlerdeki çapraşıklığı engellemek adına kullanılabilir: Dişleri hareket ettirmekle birlikte, çenenin gelişimini düzeltmek veya kasların gelişimini kontrol altına almak da tedavinin etkilerindendir. Diş telleri bir veya birden fazla dişe istenen yönde kuvvet uygulayan; braketler (diş yüzeyine yapıştırılan kısımlar) ve o braketler arasına takılan tellerden meydana gelen basit bir mekanizmadır aslında. Ortodonti uzmanı olan diş hekiminin uygun gördüğü bazen bir grup dişe veya sıklıkla da tüm dişlere braketler yapıştırılır. Yapıştırılan braketlerin arasından geçirilen teller sayesinde dişler istenen yöne doğru hareket ettirilir.

Diş Teli Tedavisinde Diş Teli Lastiği Kullanımı

Yapısal anlamda diş teline ek kuvvetler uygulanması gereken durumlarda veya tedavi süresini kısaltmak adına diş hekimi diş teli lastiği kullanımını da önerebilir. Diş teli lastiği genellikle alt ve üst diş sıraları arasında, iki veya daha fazla diş arasında kullanılan bir materyaldir.

Diş teli lastiği, diş teli prensibini kuvvetlendirmek ve hızlandırmak üzere takılır. Diş teli lastiğini, dişleri aynı zamanda 3 boyutlu hareket ettirebilmek hatta bazen de çenelerin pozisyonunu düzeltmek amacı ile kullanılır. Her ne kadar hissedilen ağrıyı ilk birkaç gün bir miktar arttırsa da, tedavi süresini ciddi düzeyde kısaltmaktadır. Diş hekimi tarafından önerildiği takdirde, yemek yemek ve diş fırçalamak gibi aktiviteler haricinde günün tamamında önerilen şekilde kullanılmalıdır. Lastik kullanımı oldukça kolay hatta aynaya bakmayı gerektirmeyecek düzeyde basit olabilmektedir.

Ortodonti Ankara

Ortodonti tedavilerinde Konya’da yoğun olarak tercih edilmekte olan diş polikliniğimizle görüşmeden ortodonti tedavinize karar vermeyin.